Biszkopt jasny przełożony pianką truskawkową, w smaku przypominającą lody truskawkowe.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Biszkopt jasny
- jajka całe – 6 sztuk
- mąka pszenna – 1 szklanka
- cukier kryształ – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Pianka truskawkowa
- śmietana 18 % – 0,5 litra
- mus truskawkowy – 1,5 szklanki
- cukier puder – 1 szklanka
- galaretka czerwona – 2 sztuki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C].
Pianka truskawkowa
Truskawki zmiksować w blenderze na mus, tak aby otrzymać 1,5 szklanki zmiksowanych owoców. W tym celu można wykorzystać truskawki świeże lub mrożone.
Galaretki truskawkowe – 2 sztuki rozpuścić w 1 szklance wody. Odstawić do stężenia.
Śmietanę ubić, (śmietana nie będzie sztywna), dodać cukier puder i ubijać śmietanę. Następnie dodać mus z truskawek wszystko razem wymieszać. Sprawdzić czy masa nie wymaga dołożenia cukru!
Biszkopt po ostygnięciu przekroić równo na połowę i na jedną połowę wyłożyć 3/4 pianki, dokładnie rozprowadzić po całym biszkopcie, przykryć piankę druga połowa biszkopta. Na wierzch wylać pozostałą piankę, równo rozprowadzić i udekorować całość startą czekoladą.