Ciasto o niebiańskim smaku, dzięki połączeniu galaretki z brzoskwiniami, nutelli, masy budyniowej i bitej śmietany w komplecie z biszkoptem sprawią, że chwila stanie się prawdziwą chwilą rozkoszy.
Placek z nutellą można również serwować jako tort. Placek ten jest bardzo dobry, elegancki i wystawny. Placek ten wcale nie jest słodki, jakby się mogło to wydawać, jednak jest on pracochłonny, czas pochłania tężenie poszczególnych warstw. Jednak dla poczucia tego smaku warto poświecić swój czas.
Czas przygotowania – 120 min.
SKŁADNIKI
Biszkopt
- jajka całe – 9 sztuk
- mąka pszenna – 1,5 szklanki
- cukier kryształ – 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- Brzoskwinie z galaretką
- brzoskwinie w puszce – 1 opakowanie
- galaretki brzoskwiniowe – 2 opakowania
Masa z nutellą
- nutella – 630 lub 750 g
- wafel – 1 płatek
Masa budyniowa
- mleko – 0,5 litra
- budyń waniliowy lub śmietankowy – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 2 łyżki
- cukier kryształ – 0,5 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- żółtka – 2 sztuki
- masło (82%) – 1 kostka
Bita śmietana
- galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
- śmietana 18 % – 2 kubki
- cukier kryształ – 0,5 szklanki
- biszkopty podłużne – 1 duże opakowanie (ok. 125 g)
- starta czekolada
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W pierwszej kolejności należy upiec biszkopt. Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt podzielić po równo na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Można upiec jeden ale następnie trzeba go przekroić na pół. Piec około30-40 min. w temp.130-160 [°C].
Następnie rozpuścić dwie galaretki brzoskwiniowe według przepisu i dodać do ciepłej galaretki brzoskwinie pokrojone w drobną kosteczkę. Dokładnie wymieszać galaretkę z brzoskwiniami i odstawić żeby stężała. Kiedy biszkopt ostygnie i brzoskwinie zaczną tężec należy je wylać na jeden biszkopt i przyłożyć drugim.
Gdy brzoskwinie całkiem zastygną, placka smarujemy masą z nutelli. Nutelle lekko podgrzać aż zrobi się bardziej płynna (można w kąpieli wodnej). Trzeba uważać ponieważ bardzo łatwo się przypala! Do nutelli wkruszyć wafla. Ciepłą masą smarować biszkopt. Trzeba placka odstawić aż masa z nutelli całkiem stężeje.
Następnie przygotowujemy masę budyniową. Mleko podzielić na połowę. Jeden garnek z mlekiem zagotować, drugą połowę mleka dokładnie wymieszać z mąką, budyniem, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, aż powstanie budyń. Powstałą masę wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Trzeba ciągle mieszać żeby nie powstały grudki i budyń się nie przypalił. Wystudzić i utrzeć z masłem.
Na masie budyniowej układamy biszkopty, należy je ułożyć tak, aby po ukrojeniu kawałka placka w przekroju były widoczne takie „biszkoptowe wzgórza” czyli w poprzek do krojenia.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do stężenia. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem, kiedy galaretka będzie tężejąca, wlewamy ją do bitej śmietany. Bita śmietana powinna stężeć. Wylewamy całość na biszkopty i dekorujemy startą czekoladą. Trzeba pamiętać aby dokładnie chłodzić poszczególne masy, żeby nic się nie rozpłynęło lub wypłynęło.
To moj ulubiony przepis. Placek jest szybki, prosty i smaczny. Pieklam go zarowno z brzoskwiniami z puszki, jak i ze swiezymi.
Doskonale nadaje się też jako tort, jest smaczny i zarówno efektownie wygląda.
Morele w puszce, jeszcze nigdy takich nie widzialam, jakas podpowiedz gdzie mozna kupic? I czy mozna je zastapic brzoskwiniami?