Kalafior zapiekany z serem żółtym

Kalafior zapiekany z serem żółtym

Kalafiora można przyrządzać na wiele sposobów, jest świetnym dodatkiem do zup, sałatek. Kalafiora warto używać do przygotowywania codziennych posiłków z uwagi na jego skład, ponieważ bogaty jest w sód, potas, magnez,wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod i karoteny. Zawiera witaminy: K,C, witaminy z gr. B.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • kalafior – 1 sztuka
  • czosnek – wedle uznania
  • kwaśna śmietana 18% – 4 łyżki
  • sól, pieprz do smaku –
  • ser mozarella lub dowolny żółty – 200 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kalafiora wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Pamiętać aby go nie rozgotować, ma być delikatny, chrupiący, al dente.

Po ugotowaniu przełożyć go na durszlak aby obciekł z nadmiaru wody.

Przełożyć kalafiora na półmisek lub do naczynia żaroodpornego, można w całości lub podzielić na różyczki.

Śmietanę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku (u mnie 1 ząbek) i cieniutko rozprowadzić sos po kalafiorze.

Na całość zetrzeć set żółty, mozzarella najlepsza i całość włożyć do piekarnika i zapiec, ser powinien być delikatnie zrumieniony.

Gotowy kalafior doskonale pasuje do obiadu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *