Kalafiora można przyrządzać na wiele sposobów, jest świetnym dodatkiem do zup, sałatek. Kalafiora warto używać do przygotowywania codziennych posiłków z uwagi na jego skład, ponieważ bogaty jest w sód, potas, magnez,wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod i karoteny. Zawiera witaminy: K,C, witaminy z gr. B.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- kalafior – 1 sztuka
- czosnek – wedle uznania
- kwaśna śmietana 18% – 4 łyżki
- sól, pieprz do smaku –
- ser mozarella lub dowolny żółty – 200 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kalafiora wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Pamiętać aby go nie rozgotować, ma być delikatny, chrupiący, al dente.
Po ugotowaniu przełożyć go na durszlak aby obciekł z nadmiaru wody.
Przełożyć kalafiora na półmisek lub do naczynia żaroodpornego, można w całości lub podzielić na różyczki.
Śmietanę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku (u mnie 1 ząbek) i cieniutko rozprowadzić sos po kalafiorze.
Na całość zetrzeć set żółty, mozzarella najlepsza i całość włożyć do piekarnika i zapiec, ser powinien być delikatnie zrumieniony.
Gotowy kalafior doskonale pasuje do obiadu.