Świeża surówka z selera, rodzynek, ananasa to odpowiednia kompozycja kilku składników w rezultacie dająca duży efekt smakowy. Doskonale smakuje i jest zarazem zdrowa.
Może się wydawać, że surówka ze świeżego selera to nie najlepszy pomysł, bo seler jest twardy, nie wszyscy za nim przepadają, a w szczególności dzieci. Jednak warto w codziennym życiu używać często selera jako jeden ze składników w diecie, ponieważ jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E, szczyci się dużą zawartością fosforu, wapnia, potasu i cynku.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- świeży korzeń selera – 1 sztuka (duża lub 2 małe)
- rodzynki – 10 dag
- ananasy – 1 puszka
- cukier puder – 2 łyżki
- sok z całej cytryny
- śmietana 12-18 % lub jogurt naturalny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rodzynki wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 min.
Selera obrać z łupki, opłukać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (ja miele przez maszynkę, na drobnej tarce), wyciskamy sok z cytryny i zalewamy nim selera, mieszamy, sok z cytryny zapobiega czarnieniu selera.
Następnie odsączamy rodzynki na sitku, ananasy kroimy w kosteczkę i tak odsączone ananasy i rodzynki dodajemy do selera, dodajemy cukier do smaku (tj. około 2 łyżki, może być również cukier kryształ).
Na koniec dodajemy śmietanę lub jogurt i wszystko razem mieszamy.
Surówkę najlepiej zrobić wcześniej, żeby postała około 1 godziny aby smaki się wmieszały.
Surówka ta doskonale nadaje się do dań mięsnych ale i nie tylko.