Surówka z selera

Świeża surówka z selera, rodzynek, ananasa to odpowiednia kompozycja kilku składników w rezultacie dająca duży efekt smakowy. Doskonale smakuje i jest zarazem zdrowa.

salatkazselera

Może się wydawać, że surówka ze świeżego selera to nie najlepszy pomysł, bo seler jest twardy, nie wszyscy za nim przepadają, a w szczególności dzieci. Jednak warto w codziennym życiu używać często selera jako jeden ze składników w diecie, ponieważ jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E, szczyci się dużą zawartością fosforu, wapnia, potasu i cynku.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • świeży korzeń selera – 1 sztuka (duża lub 2 małe)
  • rodzynki – 10 dag
  • ananasy – 1 puszka
  • cukier puder – 2 łyżki
  • sok z całej cytryny
  • śmietana 12-18 % lub jogurt naturalny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rodzynki wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 min.

Selera obrać z łupki, opłukać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (ja miele przez maszynkę, na drobnej tarce), wyciskamy sok z cytryny i zalewamy nim selera, mieszamy, sok z cytryny zapobiega czarnieniu selera.

Następnie odsączamy rodzynki na sitku, ananasy kroimy w kosteczkę i tak odsączone ananasy i rodzynki dodajemy do selera, dodajemy cukier do smaku (tj. około 2 łyżki, może być również cukier kryształ).

Na koniec dodajemy śmietanę lub jogurt i wszystko razem mieszamy.

Surówkę najlepiej zrobić wcześniej, żeby postała około 1 godziny aby smaki się wmieszały.

Surówka ta doskonale nadaje się do dań mięsnych ale i nie tylko.

salatkazselera1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *