Idealny, puszysty biszkopt jasny, biały. Doskonały do tortów, ciast. Prosty przepis, zawsze się udaje. Ważne ! Trzeba ubić białka dokładnie, aby jak najwięcej dostało się do nich powietrza.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- jajka – 6 sztuk
- cukier – 1 szklanka
- mąka pszenna – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- olej – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić (trzepaczką lub mikserem) na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać.
Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej.
Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około30-40 min. w temp.160-180 [°C].
Biszkopt jest gotowy, kiedy brzegi ciasta odchodzą od blaszki.