Maliny czarne to bogate źródło antyoksydantów, antocyjanów i elagotanin. Znalazły zastosowanie w medycynie przy leczeniu nowotworów.
Jabłka bogate są wiele witamin i minerałów, w duże ilości witaminy C i błonnika.
Kompot z jabłek i czarnych malin to doskonałe połączenie smaków. Kompot jest delikatny i orzeźwiający. Do przyrządzenia kompotu można wykorzystać dowolny gatunek jabłek, jednak z doświadczenia najsmaczniejsze i najlepsze jabłka to papierówki. Kompot można przyrządzić z większej ilości owoców, wówczas smak kompotu będzie intensywniejszy.
SKŁADNIKI
- jabłka – 1 kg
- malina czarna – 30 – 40 dag
- woda – 3-4 litry
- cukier kryształ lub brązowy – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kompot taki można sporządzić na dwa sposoby:
I sposób
Zagotować wodę.
Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Nie ma konieczności obierać jabłka ze skórki. Kompot lepiej smakuje gdy jabłka mają skórkę.
Następnie jabłka i maliny dokładnie wypłukać (kilka razy pod bieżąca wodą) i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować 10-15 min.
II sposób
Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Nie ma konieczności obierać jabłka ze skórki. Kompot lepiej smakuje gdy jabłka mają skórkę.
Następnie jabłka i maliny dokładnie wypłukać (kilka razy pod bieżąca wodą) i wrzucić do wody. Całość zagotować i gotować 10-15 min.
Podawać z cukrem do smaku a w upalne dni z kostkami lodu.