Kompot z jabłek i czarnych malin

Maliny czarne to bogate źródło antyoksydantów, antocyjanów i elagotanin. Znalazły zastosowanie w medycynie przy leczeniu nowotworów.

Jabłka bogate są wiele witamin i minerałów, w duże ilości witaminy C i błonnika.

kompotzjablek1

Kompot z jabłek i czarnych malin to doskonałe połączenie smaków. Kompot jest delikatny i orzeźwiający. Do przyrządzenia kompotu można wykorzystać dowolny gatunek jabłek, jednak z doświadczenia najsmaczniejsze i najlepsze jabłka to papierówki. Kompot można przyrządzić z większej ilości owoców, wówczas smak kompotu będzie intensywniejszy.

SKŁADNIKI

  • jabłka – 1 kg
  • malina czarna – 30 – 40 dag
  • woda – 3-4 litry
  • cukier kryształ lub brązowy – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kompot taki można sporządzić na dwa sposoby:

I sposób

Zagotować wodę.

Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Nie ma konieczności obierać jabłka ze skórki. Kompot lepiej smakuje gdy jabłka mają skórkę.

Następnie jabłka i maliny dokładnie wypłukać (kilka razy pod bieżąca wodą) i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować 10-15 min.

II sposób

Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Nie ma konieczności obierać jabłka ze skórki. Kompot lepiej smakuje gdy jabłka mają skórkę.

Następnie jabłka i maliny dokładnie wypłukać (kilka razy pod bieżąca wodą) i wrzucić do wody. Całość zagotować i gotować 10-15 min.

Podawać z cukrem do smaku a w upalne dni z kostkami lodu.

kompotzjablek

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kompot i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *