Delikatny biszkopt z pianką kokosową jak ptasie mleczko i galaretką owocową. Lekkie, delikatne i szybkie do przygotowania.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Biszkopt biały
- jajka – 6 sztuk
- cukier kryształ – 1 szklanka
- maka pszenna – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- olej – 2łyżki
Pianka kokosowa
- śmietana 18 % – 1 litr
- żelatyna – 6 łyżeczek
- cukier puder – 1 szklanka
- kokos – 6 dag
Galaretka
- galaretka czerwona – 2 sztuki
- owoce – ok. 1 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Owoce dowolne, ja dałam owoce ze swojej działki: poziomki, maliny, czarne maliny, ostatnie truskawki w tym sezonie. Owoce trzeba obrać, wypłukać i pozostawić na durszlaku, ściereczce, aby ociekły z wody.
Biszkopt jasny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C].
Pianka kokosowa
Żelatynę rozpuścić w 1,2 szklanki wody ciepłej przegotowanej, NIE wrzącej, odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić a dokładnie rozbić, (śmietana przy dłuższym ubijaniu nie będzie sztywna), dodać cukier puder i ubijać. Na koniec dodać tężejącą żelatynę i wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem. Dodać kokos i połączyć z pianką.
Piankę kokosową wylać na biszkopt.
Następnie na piance ułożyć owoce i odstawić do lodówki, aby pianka stężała.
Kiedy pianka zastygnie wylać tężejąca galaretkę na owoce. Wierzch galaretki posypać kokosem.