Pianka kokosowa z owocami

piankakokosowa

Delikatny biszkopt z pianką kokosową jak ptasie mleczko i galaretką owocową. Lekkie, delikatne i szybkie do przygotowania.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

Biszkopt biały

  • jajka – 6 sztuk
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • maka pszenna – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • olej – 2łyżki

Pianka kokosowa

  • śmietana 18 % – 1 litr
  • żelatyna – 6 łyżeczek
  • cukier puder – 1 szklanka
  • kokos – 6 dag

Galaretka

  • galaretka czerwona – 2 sztuki
  • owoce – ok. 1 kg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Owoce dowolne, ja dałam owoce ze swojej działki: poziomki, maliny, czarne maliny, ostatnie truskawki w tym sezonie. Owoce trzeba obrać, wypłukać i pozostawić na durszlaku, ściereczce, aby ociekły z wody.

Biszkopt jasny

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C].

Pianka kokosowa

Żelatynę rozpuścić w 1,2 szklanki wody ciepłej przegotowanej, NIE wrzącej, odstawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić a dokładnie rozbić, (śmietana przy dłuższym ubijaniu nie będzie sztywna), dodać cukier puder i ubijać. Na koniec dodać tężejącą żelatynę i wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem. Dodać kokos i połączyć z pianką.

Piankę kokosową wylać na biszkopt.

Następnie na piance ułożyć owoce i odstawić do lodówki, aby pianka stężała.

Kiedy pianka zastygnie wylać tężejąca galaretkę na owoce. Wierzch galaretki posypać kokosem.

piankakokosowa1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *