Biszkopt z pianką truskawkową

biszkoptzpianka

Biszkopt jasny przełożony pianką truskawkową, w smaku przypominającą lody truskawkowe.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

Biszkopt jasny

  • jajka całe – 6 sztuk
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Pianka truskawkowa

  • śmietana 18 % – 0,5 litra
  • mus truskawkowy – 1,5 szklanki
  • cukier puder – 1 szklanka
  • galaretka czerwona – 2 sztuki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C].

Pianka truskawkowa

Truskawki zmiksować w blenderze na mus, tak aby otrzymać 1,5 szklanki zmiksowanych owoców. W tym celu można wykorzystać truskawki świeże lub mrożone.

Galaretki truskawkowe – 2 sztuki rozpuścić w 1 szklance wody. Odstawić do stężenia.

Śmietanę ubić, (śmietana nie będzie sztywna), dodać cukier puder i ubijać śmietanę. Następnie dodać mus z truskawek wszystko razem wymieszać. Sprawdzić czy masa nie wymaga dołożenia cukru!

Biszkopt po ostygnięciu przekroić równo na połowę i na jedną połowę wyłożyć 3/4 pianki, dokładnie rozprowadzić po całym biszkopcie, przykryć piankę druga połowa biszkopta. Na wierzch wylać pozostałą piankę, równo rozprowadzić i udekorować całość startą czekoladą.

biszkoptzpianka1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *