Brokuły to warzywo o cennych właściwościach przeciwnowotworowych. Są bogatym źródłem witamin: A, E, K1, C, B1 i minerałów: potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu.
Brokuły połączone z fetą, sosem czosnkowym i migdałami to idealne połączenie. Szybki i łatwy przepis dla smakoszy brokuł.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- brokuły – 1 główka
- ser feta – 140 g
- migdały – 5 dag
Sos czosnkowy
- jogurt naturalny – 3 łyżki
- czosnek – 1 większy ząbek
- koperek – kilka gałązek
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Brokuły ugotować w osolonej wodzie, tak aby były lekko twardawe. Wyciągnąć na durszlak aby obciekły z wody.
Ser feta pokroić w kosteczkę.
Migdały podprażyć na suchej patelni, przestudzić.
Jogurt połączyć z posiekanym lub zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodać jeszcze koperek posiekany drobno i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Brokuły ułożyć na półmisku, poukładać na nich ser feta. Całość polać sosem, natomiast całość posypać prażonymi płatkami migdałów.