Brokuły z fetą i migdałami

brokulyzfetaBrokuły to warzywo o cennych właściwościach przeciwnowotworowych. Są bogatym źródłem witamin: A, E, K1, C, B1 i minerałów: potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu.

Brokuły połączone z fetą, sosem czosnkowym i migdałami to idealne połączenie. Szybki i łatwy przepis dla smakoszy brokuł.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • brokuły – 1 główka
  • ser feta – 140 g
  • migdały – 5 dag

Sos czosnkowy

  • jogurt naturalny – 3 łyżki
  • czosnek – 1 większy ząbek
  • koperek – kilka gałązek
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Brokuły ugotować w osolonej wodzie, tak aby były lekko twardawe. Wyciągnąć na durszlak aby obciekły z wody.

Ser feta pokroić w kosteczkę.

Migdały podprażyć na suchej patelni, przestudzić.

Jogurt połączyć z posiekanym lub zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodać jeszcze koperek posiekany drobno i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Brokuły ułożyć na półmisku, poukładać na nich ser feta. Całość polać sosem, natomiast całość posypać prażonymi płatkami migdałów.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *