Rolada jabłkowa

rolarajablkowa2

Delikatna, puszysta z lekką nutka cynamonu rolada jabłkowa. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Do przepisu można użyć dowolnego gatunku jabłek. Doskonale pasują również inne owoce takie jak: brzoskwinie, gruszki.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • jajka całe – 4 sztuki
  • cukier kryształ – 14 dag
  • mąka pszenna – 12 dag
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • cynamon – do smaku
  • kasza manna – 2 łyżki
  • jabłka surowe – 5-6 sztuk

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywna pianę, następnie dodać cukier i ciągle ubijać, dodać żółtka i ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na plasterki (grubość około 2-5 mm) i ułożyć jedną warstwę jabłek na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak ułożone jabłka posypać delikatnie cynamonem i kaszą manną, następnie wylać na jabłka całą masę biszkoptową i dokładnie rozprowadzić po całej blaszce. Masa biszkoptowa ma pokryć wszystkie jabłka.

Ciasto piec na złoty kolor.

Po upieczeniu ciasto wytrącić na ściereczkę, ręcznik i na gorąco zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić roladę w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.

Roladę oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.

rolarajablkowa3rolarajablkowa

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *