Delikatna, puszysta z lekką nutka cynamonu rolada jabłkowa. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Do przepisu można użyć dowolnego gatunku jabłek. Doskonale pasują również inne owoce takie jak: brzoskwinie, gruszki.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- jajka całe – 4 sztuki
- cukier kryształ – 14 dag
- mąka pszenna – 12 dag
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- cynamon – do smaku
- kasza manna – 2 łyżki
- jabłka surowe – 5-6 sztuk
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywna pianę, następnie dodać cukier i ciągle ubijać, dodać żółtka i ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na plasterki (grubość około 2-5 mm) i ułożyć jedną warstwę jabłek na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak ułożone jabłka posypać delikatnie cynamonem i kaszą manną, następnie wylać na jabłka całą masę biszkoptową i dokładnie rozprowadzić po całej blaszce. Masa biszkoptowa ma pokryć wszystkie jabłka.
Ciasto piec na złoty kolor.
Po upieczeniu ciasto wytrącić na ściereczkę, ręcznik i na gorąco zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić roladę w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.
Roladę oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.