Kontynuacja przetworów z ogórków.Tym razem godne polecenia ogórki w ketchupie, słodkie, delikatne, nadające się do dań, sałatek,
SKŁADNIKI
Zalewa
- woda – 1,5 litra
- ocet spirytusowy – 1 szklanka
- sól – 3 łyżki
- cukier kryształ – 25 dag
- pikantny ketchup – 0,5 szklanki
- ziele angielskie – do smaku
- liść laurowy – do smaku
- czosnek (zgnieciony) – 2 ząbki
Zawartość słoika
- ogórki
- cebula
- koper
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ogórki dokładnie umyć, dobrze jest aby po leżakowały w zimnej wodzie około 1 godziny przed nałożeniem do słoików, wówczas będą chrupkie.
Ogórki z łupką pokroić na czwórki, ósemki w zależności jak duży jest ogórek.
Z podanych składników ugotować zalewę.
Na dno dokładnie umytych słoików nałożyć pokrojony koper, mogą być to również łodygi i cebulę.
Ułożyć pikle w słoiku, tak aby jak najmniej było wolnych przestrzeni.
Całość zalać zalewą, nie musi być gorąca.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min.