Ogórki w ketchupie

ogorkiwketchupie

Kontynuacja przetworów z ogórków.Tym razem godne polecenia ogórki w ketchupie, słodkie, delikatne, nadające się do dań, sałatek,

SKŁADNIKI

Zalewa

  • woda – 1,5 litra
  • ocet spirytusowy – 1 szklanka
  • sól – 3 łyżki
  • cukier kryształ – 25 dag
  • pikantny ketchup – 0,5 szklanki
  • ziele angielskie – do smaku
  • liść laurowy – do smaku
  • czosnek (zgnieciony) – 2 ząbki

Zawartość słoika

  • ogórki
  • cebula
  • koper

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ogórki dokładnie umyć, dobrze jest aby po leżakowały w zimnej wodzie około 1 godziny przed nałożeniem do słoików, wówczas będą chrupkie.

Ogórki z łupką pokroić na czwórki, ósemki w zależności jak duży jest ogórek.

Z podanych składników ugotować zalewę.

Na dno dokładnie umytych słoików nałożyć pokrojony koper, mogą być to również łodygi i cebulę.

Ułożyć pikle w słoiku, tak aby jak najmniej było wolnych przestrzeni.

Całość zalać zalewą, nie musi być gorąca.

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *