Sposób na dojrzałe pomidorowe, tak aby się nie zmarnowały, to przecier pomidorowy domowej roboty. Domowy przecier pomidorowy to doskonały dodatek do zup, sosów. Ja wykorzystałam swoje pomidory czerwone i żółte.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- pomidory – 4-6 sztuk
- cukier kryształ – 1 łyżeczka
- sól – 2-3 łyżeczki
- woda – 1/4 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidory wypłukać.
Pokroić na ćwiartki i włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż całkowicie się rozgotują, rozpadną.
Pomidory gotować do momentu, aż przecier zgęstnieje. Czas gotowania uzależniony jest od odmiany pomidorów. Pomidory bardziej wodniste gotujemy, do momentu aż połowa wody wyparuje i przecier zgęstnieje.
Gotowe pomidory wystudzić, następnie przetrzeć pomidory przez sitko w celu pozbycia się pestek i skórek z pomidorów.
Do przetartego przecieru dodać cukier, sól. Jeżeli mamy więcej pomidorów wówczas dodajemy soli, tak aby przecier był delikatnie, lekko słony. Zagotować przecier z cukrem i solą.
Gotowy przecier przelać do wyparzonych słoiczków, butelek, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 min.
Tak przygotowany przecier doskonale nadaje się do zupki pomidorowej, jest dobra bazą do sosów pomidorowych.
[purerecipe][box type=ok]Pomidory są cenione za swe walory smakowe ale przede wszystkim na składniki odżywcze. Stanowią bogate źródło witaminy C, E, beta karotenu, witamin z grupy B, PP, K. Zawiera duże ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedź, mangan, kobalt. Głównym barwnikiem, nadającym barwę pomidorom to czerwony likopen, jest on doskonałym antyoksydantem. [/box]