Przecier pomidorowy

przecierpomidorowy

Sposób na dojrzałe pomidorowe, tak aby się nie zmarnowały, to przecier pomidorowy domowej roboty. Domowy przecier pomidorowy to doskonały dodatek do zup, sosów. Ja wykorzystałam swoje pomidory czerwone i żółte.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • pomidory – 4-6 sztuk
  • cukier kryształ – 1 łyżeczka
  • sól – 2-3 łyżeczki
  • woda – 1/4 szklanki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pomidory wypłukać.

Pokroić na ćwiartki i włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż całkowicie się rozgotują, rozpadną.

Pomidory gotować do momentu, aż przecier zgęstnieje. Czas gotowania uzależniony jest od odmiany pomidorów. Pomidory bardziej wodniste gotujemy, do momentu aż połowa wody wyparuje i przecier zgęstnieje.

Gotowe pomidory wystudzić, następnie przetrzeć pomidory przez sitko w celu pozbycia się pestek i skórek z pomidorów.

Do przetartego przecieru dodać cukier, sól. Jeżeli mamy więcej pomidorów wówczas dodajemy soli, tak aby przecier był delikatnie, lekko słony. Zagotować przecier z cukrem i solą.

Gotowy przecier przelać do wyparzonych słoiczków, butelek, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 min.

Tak przygotowany przecier doskonale nadaje się do zupki pomidorowej, jest dobra bazą do sosów pomidorowych.

przecierpomidorowy2[purerecipe][box type=ok]Pomidory są cenione za swe walory smakowe ale przede wszystkim na składniki odżywcze. Stanowią bogate źródło witaminy C, E, beta karotenu, witamin z grupy B, PP, K. Zawiera duże ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedź, mangan, kobalt. Głównym barwnikiem, nadającym barwę pomidorom to czerwony likopen, jest on doskonałym antyoksydantem. [/box]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *