Sezon grzybobrania rozpoczęty. Na jesiennym grzybobraniu, a bardzo lubię zbierać grzyby na dwóch pieńkach znalazłam młodziutkie, malutkie opieńki, postanowiłam je ściąć i przygotować z nich coś. Zdobiły koszyk wśród podgrzybków i dużej ilości prawdziwków.
Opieńki można przygotować na wiele sposobów, przede wszystkim podstawa to jajecznica z cebulą i opieńkami, ale postanowiłam je zamarynować, choć nie było ich dużo.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- opieńki – ok. 1 kg
- sól – 1 łyżeczka
Zalewa
- woda – 1,75 szklanki
- ocet 10% – 0,5 szklanki
- sól – 1 łyżka
- cukier – 6 łyżek
- ziele angielskie – 5-7 ziarenek
- liść laurowy – 5-7 listków
- cebula – 1 sztuka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Opieńki dokładnie obrać, oczyścić (tak aby nie było robaczków) i wypłukać.
Zalać wodą i zagotować, gotować około 15-20 min.
Grzyby odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ugotować zalewę.
Do garnka, (najlepiej aby był biały, jasny w środku) wlać wodę, dodać cukier, sól i pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę, ziele i liść laurowy. Całość zagotować, pogotować kilka minut aby cebula zmiękła. Na koniec dolać ocet i zagotować. Do tak przygotowanej zalewy dodać opieńki i jeszcze raz całość zagotować.
Grzyby przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 min.
Tak przygotowane grzyby stanowią doskonały dodatek, bazę sosów, sałatek i wielu dań.