Opieńki marynowane

opienkimarynowane

Sezon grzybobrania rozpoczęty. Na jesiennym grzybobraniu, a bardzo lubię zbierać grzyby na dwóch pieńkach znalazłam młodziutkie, malutkie opieńki, postanowiłam je ściąć i przygotować z nich coś. Zdobiły koszyk wśród podgrzybków i dużej ilości prawdziwków.

Opieńki można przygotować na wiele sposobów, przede wszystkim podstawa to jajecznica z cebulą i opieńkami, ale postanowiłam je zamarynować, choć nie było ich dużo.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • opieńki – ok. 1 kg
  • sól – 1 łyżeczka

Zalewa

  • woda – 1,75 szklanki
  • ocet 10% – 0,5 szklanki
  • sól – 1 łyżka
  • cukier – 6 łyżek
  • ziele angielskie – 5-7 ziarenek
  • liść laurowy – 5-7 listków
  • cebula – 1 sztuka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Opieńki dokładnie obrać, oczyścić (tak aby nie było robaczków) i wypłukać.

Zalać wodą i zagotować, gotować około 15-20 min.

Grzyby odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ugotować zalewę.

Do garnka, (najlepiej aby był biały, jasny w środku) wlać wodę, dodać cukier, sól i pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę, ziele i liść laurowy. Całość zagotować, pogotować kilka minut aby cebula zmiękła. Na koniec dolać ocet i zagotować. Do tak przygotowanej zalewy dodać opieńki i jeszcze raz całość zagotować.

Grzyby przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 min.

Tak przygotowane grzyby stanowią doskonały dodatek, bazę sosów, sałatek i wielu dań.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *