Dżem z dyni i pomarańczy

Dynia jest doskonałym warzywem przydatnym w kuchni ze względu na zawartość dużych ilości kwasów tłuszczowych

dzemzdyniipomaranczy2

Delikatny, cytrusowy dżem z dyni. Doskonały do deserów, ciast i bułek drożdżowych.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • dynia obrana – 1,2 kg
  • cukier kryształ – 3 szklanki
  • sok pomarańczowy – 2 szklanki
  • cynamon – do smaku
  • gałka muszkatołowa – do smaku
  • sok z 4 pomarańczy
  • sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dynie obrać i pokroić w kostkę.

Przełożyć ja do garnka z grubym dnem, dodać sok z kartonu pomarańczowy i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny.

Całość smażyć do momentu, kiedy dynia całkowicie się rozpadnie, jeżeli będą grudki, większe kawałki dyni, które nie chcą się rozsmażyć, wówczas można dżemik zmiksować blenderem w celu uzyskania jednolitej konsystencji.

Pod koniec dodać cukier i przyprawy korzenne, całość zagotować i przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-20 min.

dzemzdyniipomaranczy

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *