Dynia jest doskonałym warzywem przydatnym w kuchni ze względu na zawartość dużych ilości kwasów tłuszczowych
Delikatny, cytrusowy dżem z dyni. Doskonały do deserów, ciast i bułek drożdżowych.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- dynia obrana – 1,2 kg
- cukier kryształ – 3 szklanki
- sok pomarańczowy – 2 szklanki
- cynamon – do smaku
- gałka muszkatołowa – do smaku
- sok z 4 pomarańczy
- sok z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dynie obrać i pokroić w kostkę.
Przełożyć ja do garnka z grubym dnem, dodać sok z kartonu pomarańczowy i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny.
Całość smażyć do momentu, kiedy dynia całkowicie się rozpadnie, jeżeli będą grudki, większe kawałki dyni, które nie chcą się rozsmażyć, wówczas można dżemik zmiksować blenderem w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
Pod koniec dodać cukier i przyprawy korzenne, całość zagotować i przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-20 min.