Dynia jest bogactwem kwasów tłuszczowych nienasyconych, które biorą aktywny udział w procesach życiowych.
Można by rzec, że jest to dżemik „Shrek” ze względu na swój kolor. W smaku natomiast galaretka owocowa. Do dżemu można dodać ulubiona galaretkę, ja dodałam galaretkę zieloną, agrestową.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- dynia obrana – 1 kg
- galaretka zielona – 2-3 opakowania
- cukier kryształ – 2-3 szklanki
- sok z jednej cytryny
- imbir – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dynie obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, dynie przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać 2 szklankami wody i smażyć dynie do momentu całkowitego rozsmażenia.
Należy uważać, aby dynia się nie przypaliła. Natomiast jeśli będą grudki można ją zmiksować blenderem.
Następnie dodać cukier (są różne gatunki dyni, ja użyłam 3 szklanki cukru, dżem ma być słodki), dżem dokładnie wymieszać i dodać galaretki ciągle mieszając aby nie powstały grudki. dżem z galaretami doprowadzić do wrzenia, następnie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 min.