Dżem z dyni i galaretek

Dynia jest bogactwem kwasów tłuszczowych nienasyconych, które biorą aktywny udział w procesach życiowych.

dzemzdyni2

Można by rzec, że jest to dżemik „Shrek” ze względu na swój kolor. W smaku natomiast galaretka owocowa. Do dżemu można dodać ulubiona galaretkę, ja dodałam galaretkę zieloną, agrestową.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • dynia obrana – 1 kg
  • galaretka zielona – 2-3 opakowania
  • cukier kryształ – 2-3 szklanki
  • sok z jednej cytryny
  • imbir – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dynie obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, dynie przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać 2 szklankami wody i smażyć dynie do momentu całkowitego rozsmażenia.

Należy uważać, aby dynia się nie przypaliła. Natomiast jeśli będą grudki można ją zmiksować blenderem.

Następnie dodać cukier (są różne gatunki dyni, ja użyłam 3 szklanki cukru, dżem ma być słodki), dżem dokładnie wymieszać i dodać galaretki ciągle mieszając aby nie powstały grudki. dżem z galaretami doprowadzić do wrzenia, następnie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 min.

dzemzdyni faworki

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *