Sezon grzybowy w pełni. omlecik z grzybkami to dobry sposób na pożywne śniadanko.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- grzyby borowiki – 100g
- jajka świeże – 3 sztuki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- masło – 2-3 łyżki
- olej roślinny lub oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w cienkie plasterki i ugotować w osolonej wodzie, tak aby były miękkie (15-20 min).
Grzyby należy mieszać bo lubią kipieć. Po ugotowaniu odcedzić na durszlak, aby obciekły z nadmiaru wody.
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i delikatnie ja zrumienić na złoty kolor, używając do smażenia olej roślinny lub oliwę z oliwek. Do cebuli dodać grzyby i chwilkę razem wszystko dusić, dodać masło do smaku i doprawić solą i pieprzem.
Jajka dokładnie rozmieszać w osobnym naczyniu, miseczce i wlać do grzybków, delikatnie całość pomieszać i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć, dusić na małym ogniu do momentu aż omlet się zetnie.