Omlet z borowikami

omletzborowikami

Sezon grzybowy w pełni. omlecik z grzybkami to dobry sposób na pożywne śniadanko.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • grzyby borowiki – 100g
  • jajka świeże – 3 sztuki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • masło – 2-3 łyżki
  • olej roślinny lub oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w cienkie plasterki i ugotować w osolonej wodzie, tak aby były miękkie (15-20 min).

Grzyby należy mieszać bo lubią kipieć. Po ugotowaniu odcedzić na durszlak, aby obciekły z nadmiaru wody.

Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i delikatnie ja zrumienić na złoty kolor, używając do smażenia olej roślinny lub oliwę z oliwek. Do cebuli dodać grzyby i chwilkę razem wszystko dusić, dodać masło do smaku i doprawić solą i pieprzem.

Jajka dokładnie rozmieszać w osobnym naczyniu, miseczce i wlać do grzybków, delikatnie całość pomieszać i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć, dusić na małym ogniu do momentu aż omlet się zetnie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *