Powidło śliwkowe

powidlosliwkowe

Powidło śliwkowe doskonale nadaje się do ciast, ciasteczek, deserów i jako dodatek do dań mięsnych.

SKŁADNIKI

  • śliwy węgierki – 3 kg
  • cukier kryształ – 2 kg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Śliwki umyć, usunąć pestki.

Śliwki przełożyć do rondla, garnka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody, postawić na wolnym ogniu i smażyć, aż śliwki całkowicie się rozpadną i wyparuje z nich większa ilość wody. Pod koniec smażenia dodać cukier, ilość cukru zależy również od gatunku śliwek, powidło ma być słodkie.

Ja zawsze powidło robię przez 3-4 dni. Codziennie podsmażam na wolnym ogniu, do momentu aż powidło stanie się twarde. Następnie powidło przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 15-20 min.

Należy pamiętać o częstym mieszaniu powidła, ponieważ lubi się przypalać.

powidlosliwkowe2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *