Powidło śliwkowe doskonale nadaje się do ciast, ciasteczek, deserów i jako dodatek do dań mięsnych.
SKŁADNIKI
- śliwy węgierki – 3 kg
- cukier kryształ – 2 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śliwki umyć, usunąć pestki.
Śliwki przełożyć do rondla, garnka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody, postawić na wolnym ogniu i smażyć, aż śliwki całkowicie się rozpadną i wyparuje z nich większa ilość wody. Pod koniec smażenia dodać cukier, ilość cukru zależy również od gatunku śliwek, powidło ma być słodkie.
Ja zawsze powidło robię przez 3-4 dni. Codziennie podsmażam na wolnym ogniu, do momentu aż powidło stanie się twarde. Następnie powidło przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 15-20 min.
Należy pamiętać o częstym mieszaniu powidła, ponieważ lubi się przypalać.