Gruszki w karmelu

gruszkiwkarmelu

Gruszki w karmelu to inne połączenie smaków, wina, palonego cukru i przypraw korzennych.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • gruszki twarde – 4 sztuki
  • wino białe słodkie – 2 szklanki
  • miód prawdziwy – 2 łyżki
  • cukier kryształ – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • śmietan 30% – 100 ml
  • laski cynamonu
  • goździki
  • anyż

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, przełożyć do rondla i zalać winem, dodać miód, cynamon, anyż, goździki. W osobnym rondelku karmelizować cukier na złoty kolor i dodać do gruszek.

Wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. kiedy gruszki zmiękną.

Gruszki wyjąć z wina, przełożyć do pucharków.

Pozostałe wino zredukować, dodać masełko i śmietankę.

Gruszki zalać karmelem, podawać na zimno lub ciepło.

gruszkiwkarmelu2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *