Gruszki w karmelu to inne połączenie smaków, wina, palonego cukru i przypraw korzennych.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- gruszki twarde – 4 sztuki
- wino białe słodkie – 2 szklanki
- miód prawdziwy – 2 łyżki
- cukier kryształ – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
- śmietan 30% – 100 ml
- laski cynamonu
- goździki
- anyż
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, przełożyć do rondla i zalać winem, dodać miód, cynamon, anyż, goździki. W osobnym rondelku karmelizować cukier na złoty kolor i dodać do gruszek.
Wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. kiedy gruszki zmiękną.
Gruszki wyjąć z wina, przełożyć do pucharków.
Pozostałe wino zredukować, dodać masełko i śmietankę.
Gruszki zalać karmelem, podawać na zimno lub ciepło.