Delikatne, puszyste a dzięki kruszące chrupiące muffinki bananowe. Bardzo szybkie w przygotowaniu.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- jajka – 2 sztuki
- mąka pszenna – 2 szklanki
- olej – 3/4 szklanki
- cukier kryształ – 4 łyżki
- mleko – 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- czekolada mleczna – 100 g
- cukier waniliowy domowej roboty – 3 łyżeczki
- banany – 2 sztuki
Kruszonka
- mąka pszenna – 50 g
- masło – 25 g
- cukier – 25 g
- likier marcepanowy – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z przepisu wyszło 20 średnich muffinek.
Do dwóch misek podzielić składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
Do drugiej miski odmierzyć składniki mokre: mleko, olej, jajka, mus bananowy (banany zmiażdżyć widelcem lub zmiksować blenderem tuż przed wymieszaniem mokrych składników), wszystkie składniki mokre wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać.
Papilotki ponakładać do formy na muffinki i wypełnić je do 1/4 wysokości, następnie poukładać kostki czekolady na cieście i dopełnić foremki do 3/4 wysokości.
Kruszonka
Mąkę i cukier połączyć razem, dodać roztopione ciepłe masło, likier marcepanowy i dokładnie wymieszać.
Muffinki posypać kruszonką i piec ok. 25-30 min.
w składnikach brakuje banana 🙂