Muffinki bananowe z czekoladą i kruszonką marcepanową

muffinkizbananami2

Delikatne, puszyste a dzięki kruszące chrupiące muffinki bananowe. Bardzo szybkie w przygotowaniu.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • jajka – 2 sztuki
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • olej – 3/4 szklanki
  • cukier kryształ – 4 łyżki
  • mleko – 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • czekolada mleczna – 100 g
  • cukier waniliowy domowej roboty – 3 łyżeczki
  • banany – 2 sztuki

Kruszonka

  • mąka pszenna – 50 g
  • masło – 25 g
  • cukier – 25 g
  • likier marcepanowy – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z przepisu wyszło 20 średnich muffinek.

Do dwóch misek podzielić składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.

Do drugiej miski odmierzyć składniki mokre: mleko, olej, jajka, mus bananowy (banany zmiażdżyć widelcem lub zmiksować blenderem tuż przed wymieszaniem mokrych składników), wszystkie składniki mokre wymieszać.

Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać.

Papilotki ponakładać do formy na muffinki i wypełnić je do 1/4 wysokości, następnie poukładać kostki czekolady na cieście i dopełnić foremki do 3/4 wysokości.

Kruszonka

Mąkę i cukier połączyć razem, dodać roztopione ciepłe masło, likier marcepanowy i dokładnie wymieszać.

Muffinki posypać kruszonką i piec ok. 25-30 min.

muffinkizbananami3muffinkizbananami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź do Muffinki bananowe z czekoladą i kruszonką marcepanową

  1. Kaśka pisze:

    w składnikach brakuje banana 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *