Delikatny i aromatyczny placek z wiśniami.
Czas przygotowania – 90 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- jajka całe – 5 sztuk
- cukier kryształ – 3 szklanki
- maka pszenna – 4 szklanki
- śmietana 18% – 2 szklanki
- soda oczyszczona – łyżeczki
- kakao – 3 łyżeczki
- domowy cukier waniliowy – 3 łyżeczki
- sok z cytryny –
- spirytus lub nalewka wiśniowa
Masa
- mleko – 1 litr
- cukier kryształ – 15 łyżek
- żółtka – 5 sztuk
- mąka pszenna – 2 łyżki
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- masło – 50 g
- słoik wiśni drylowanych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka. W śmietanie rozpuścić sodę. Mąkę wymieszać z kakao.
Do ubitych jaj stopniowo dodawać wymieszana mąkę, śmietanę z sodą i sok z cytryny.
Upiec dwa placki (trzeba je będzie przekroić na pół) lub cztery w temp. 180 C około 50 min.
Masa
Z mleka, żółtek, maki ziemniaczanej, mąki pszennej i cukru, cukru waniliowego ugotować budyń, przelać do salaterki, przykryć i wystudzić.
Masło utrzeć na gładka masę i stopniowo dodawać budyń.
Masę podzielić na 3 części.
Blaty ciasta skropić spirytusem lub nalewką z wiśni z dodatkiem przegotowanej wody i cukru do smaku. Przełożyć masą, na masie poukładać wiśnie, delikatnie zanurzac je w masie i przykryć kolejnym blatem.
Wierzch udekorować polewą