Piernik z wiśniami

piernikzwisniami

Delikatny i aromatyczny placek z wiśniami.

Czas przygotowania – 90 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • jajka całe – 5 sztuk
  • cukier kryształ – 3 szklanki
  • maka pszenna – 4 szklanki
  • śmietana 18% – 2 szklanki
  • soda oczyszczona – łyżeczki
  • kakao – 3 łyżeczki
  • domowy cukier waniliowy – 3 łyżeczki
  • sok z cytryny –
  • spirytus lub nalewka wiśniowa

Masa

  • mleko – 1 litr
  • cukier kryształ – 15 łyżek
  • żółtka – 5 sztuk
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • masło – 50 g
  • słoik wiśni drylowanych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka. W śmietanie rozpuścić sodę. Mąkę wymieszać z kakao.

Do ubitych jaj stopniowo dodawać wymieszana mąkę, śmietanę z sodą i sok z cytryny.

Upiec dwa placki (trzeba je będzie przekroić na pół) lub cztery w temp. 180 C około 50 min.

Masa

Z mleka, żółtek, maki ziemniaczanej, mąki pszennej i cukru, cukru waniliowego ugotować budyń, przelać do salaterki, przykryć i wystudzić.

Masło utrzeć na gładka masę i stopniowo dodawać budyń.

Masę podzielić na 3 części.

Blaty ciasta skropić spirytusem lub nalewką z wiśni z dodatkiem przegotowanej wody i cukru do smaku. Przełożyć masą, na masie poukładać wiśnie, delikatnie zanurzac je w masie i przykryć kolejnym blatem.

Wierzch udekorować polewą

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *