Pachnący, aromatyczny piernik staropolski- dojrzewający, przepis znany od lat. Zawsze tradycyjnie na świątecznym stole. Piernik można przełożyć powidłem, marmolada , masą budyniową, bita śmietaną.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- miód sztuczny – 500 g
- cukier – 1,5 szklanki
- masło – 250 g
- mąka pszenna – 1 kg
- jajka – 3 sztuki
- soda oczyszczona – 3 łyżeczki
- mleko – 1/2 szklanki
- sól – 1/2 łyżeczki
- przyprawa do piernika – 80 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 – 6 tygodni. Ciasto w miarę dojrzewania twardnieje.
Piernik upiec na 5 – 7 dni przed świętami, aby był mięciutki.
Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm (delikatnie podsypywać mąką). Piec w dużej blaszce w temperaturze około 170ºC przez 15 – 20 minut. Piernik mocno rośnie. Wystudzić.
Przełożyć dowolnym, ulubionym nadzieniem, wierzch udekorować polewą.