Piernik staropolski I

piernik staropolski przyprawy

Pachnący, aromatyczny piernik staropolski- dojrzewający, przepis znany od lat. Zawsze tradycyjnie na świątecznym stole. Piernik można przełożyć powidłem, marmolada , masą budyniową, bita śmietaną.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • miód sztuczny – 500 g
  • cukier – 1,5 szklanki
  • masło – 250 g
  • mąka pszenna – 1 kg
  • jajka – 3 sztuki
  • soda oczyszczona – 3 łyżeczki
  • mleko – 1/2 szklanki
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika – 80 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 – 6 tygodni. Ciasto w miarę dojrzewania twardnieje.

Piernik upiec na 5 – 7 dni przed świętami, aby był mięciutki.

Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm (delikatnie podsypywać mąką). Piec w dużej blaszce w temperaturze około 170ºC przez 15 – 20 minut. Piernik mocno rośnie. Wystudzić.

Przełożyć dowolnym, ulubionym nadzieniem, wierzch udekorować polewą.

piernik staropolski rozczynpiernik staropolski ciastowypieki bozonarodzeniowe

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *