Kasza jęczmienna na słodko z suszonymi owocami. Bardzo dobra w smaku, aromatyczna, pachnąca wędzonymi śliwkami. Często u mnie bywała na wigilii.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- kasza jęczmienna – 1 szklanka
- woda – 2-2,5 litra
- cukier kryształ – do smaku
- owoce suszone (śliwki, jabłka, morele, gruszki) – 200 g
- śmietana – 2 łyżki
- cynamon, anyż, – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wodę zagotować i do gotującej się dodać kaszę, od czas do czasu mieszać ponieważ jeżeli kasza się zagotuje wówczas lubi wykipieć.
Gotować kaszę do miękkości, aż woda odparuje. Dodać cynamon, anyż kilka ziarenek jeżeli ktoś lubi.
Pod koniec gotowania dodać suszone owoce gotować mniej więcej 15-20 min. Na koniec dodać cukier do smaku.
Po nałożeniu na talerz dodać śmietankę.