Kasza jęczmienna z suszkami

kaszajeczmienna2

Kasza jęczmienna na słodko z suszonymi owocami. Bardzo dobra w smaku, aromatyczna, pachnąca wędzonymi śliwkami. Często u mnie bywała na wigilii.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • kasza jęczmienna – 1 szklanka
  • woda – 2-2,5 litra
  • cukier kryształ – do smaku
  • owoce suszone (śliwki, jabłka, morele, gruszki) – 200 g
  • śmietana – 2 łyżki
  • cynamon, anyż, – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wodę zagotować i do gotującej się dodać kaszę, od czas do czasu mieszać ponieważ jeżeli kasza się zagotuje wówczas lubi wykipieć.

Gotować kaszę do miękkości, aż woda odparuje. Dodać cynamon, anyż kilka ziarenek jeżeli ktoś lubi.

Pod koniec gotowania dodać suszone owoce gotować mniej więcej 15-20 min. Na koniec dodać cukier do smaku.

Po nałożeniu na talerz dodać śmietankę.

kaszajeczmienna

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *