Ciasto z rabarbarem i bezą

ciastozrabarbarem2

Sezon rabarbaru w pełni więc tym razem połączenie rabarbaru z bezą.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka pszenna – 400 g
  • masło lub margaryna – 200 g
  • cukier kryształ – 5 łyżek
  • proszek do pieczenia – 1 niepełna łyżeczka
  • żółtka – 4 sztuki
  • śmietana kwaśna do zagniecenia ciasta –
  • szczypta soli

Rabarbar

  • rabarbar świeży – 2 kg
  • cukier kryształ – 4-6 łyżek
  • kasza manna – 2 łyżki
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • cynamon do smaku

Beza

  • białko – 4 sztuki
  • cukier puder – 1 szklanka
  • szczypta kwasku cytrynowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto rozwałkować i przenieść do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto posypać łyżką kaszy manny.

Rabarbar obrać pokroić na mniejsze kawałki.

Zmieszać ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier i cynamon, obtoczyć rabarbar w tej mieszaninie i wyłożyć na ciasto.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i ciągle ubijać, na koniec dodać kwasek cytrynowy, aby złagodzić słodycz bezy. Tak ubitĄ pianę wyłożyć na rabarbar i całość piec około 30-40 min. w temp. 180 °C.

ciastozrabarbarem3

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *