Sezon rabarbaru w pełni więc tym razem połączenie rabarbaru z bezą.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka pszenna – 400 g
- masło lub margaryna – 200 g
- cukier kryształ – 5 łyżek
- proszek do pieczenia – 1 niepełna łyżeczka
- żółtka – 4 sztuki
- śmietana kwaśna do zagniecenia ciasta –
- szczypta soli
Rabarbar
- rabarbar świeży – 2 kg
- cukier kryształ – 4-6 łyżek
- kasza manna – 2 łyżki
- mąka pszenna – 1 łyżka
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- cynamon do smaku
Beza
- białko – 4 sztuki
- cukier puder – 1 szklanka
- szczypta kwasku cytrynowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto rozwałkować i przenieść do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posypać łyżką kaszy manny.
Rabarbar obrać pokroić na mniejsze kawałki.
Zmieszać ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier i cynamon, obtoczyć rabarbar w tej mieszaninie i wyłożyć na ciasto.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i ciągle ubijać, na koniec dodać kwasek cytrynowy, aby złagodzić słodycz bezy. Tak ubitĄ pianę wyłożyć na rabarbar i całość piec około 30-40 min. w temp. 180 °C.