Pierniczki imbirowe

pierniczki imbirowe ciasto

Aromatyczne pierniczki, idealne na święta Bożego Narodzenia. Doskonale nadają się na choinkę. Jeżeli chcemy je zawiesić na choince, wówczas przed pieczeniem należy zrobić w pierniczku dziurkę.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 350 g
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • imbir – 2 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • masło – 125 g
  • cukier – 175 g
  • jajka – 1 sztuka
  • miód sztuczny – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę wymieszać z sodą, imbirem, cynamonem, dodać masło. Wyrobić mikserem, powstanie masa w formie kruszonki.

Ubić ze sobą jajko, miód i dodać do ciasta, kruszonki. Zagnieść ciasto i owinąć go w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 15 min.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 5 mm, wycinać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 12-15 min. w temp. 180 ºC.

Pierniczki po upieczeniu twardnieją, wiec najlepiej upiec je ok. 2-3 tygodnie wcześniej, trzymać w szczelnym pojemniku, a na święta będą mięciutkie.

Można udekorować lukrem, polewą.

pierniczki imbirowe

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *