Aromatyczne pierniczki, idealne na święta Bożego Narodzenia. Doskonale nadają się na choinkę. Jeżeli chcemy je zawiesić na choince, wówczas przed pieczeniem należy zrobić w pierniczku dziurkę.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 350 g
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- imbir – 2 łyżeczki
- cynamon – 1 łyżeczka
- masło – 125 g
- cukier – 175 g
- jajka – 1 sztuka
- miód sztuczny – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę wymieszać z sodą, imbirem, cynamonem, dodać masło. Wyrobić mikserem, powstanie masa w formie kruszonki.
Ubić ze sobą jajko, miód i dodać do ciasta, kruszonki. Zagnieść ciasto i owinąć go w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 15 min.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 5 mm, wycinać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 12-15 min. w temp. 180 ºC.
Pierniczki po upieczeniu twardnieją, wiec najlepiej upiec je ok. 2-3 tygodnie wcześniej, trzymać w szczelnym pojemniku, a na święta będą mięciutkie.
Można udekorować lukrem, polewą.