Prosta szarlotka z jabłkami ale najlepsza.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka pszenna – 450 g
- masło – 300 g
- cukier kryształ – 220 g
- żółtka – 3-4 sztuki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kwaśna gęsta śmietana – 2-3 łyżki
Jabłka
- jabłka – 2 kg
- masło – 2 łyżki
- kasza manna – 3/4 szklanki
- cynamon – do smaku
- cukier – do smaku
- galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka (najlepsze- szara reneta) obrać, pozbawić je gniazd nasiennych, można jabłka pokroić w plasterki, zetrzeć na tarce. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą i rozsmażyć. Do jabłek dodać masło i cukier kryształ do smaku, cynamon, wymieszać, następnie dodać kaszę mannę i całość zagotować.
Jabłka zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, całość dokładnie wyrobić.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części, większą i mniejszą.
Rozwałkować ciasto (większe) i przełożyć go do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć wysoko.
Ciasto posypać kaszą manną tak ok. 2 łyżki na to wyłożyć przestudzone jabłka.
Z pozostałego ciasta powycinać paseczki i ułożyć na jabłkach, można również ciasto wcześnie schłodzić i zetrzeć później na jabłka jako kruszonka.
Całość piec 50-60 min. w temp. 150-180 °C.
Na koniec posypać cukrem pudrem.
Bardzo dobre ciasto! Przypadkiem wsypałam więcej cynamonu ale to tylko wyostrzyło smak, rewelacja.