Szarlotka

szarlotka

Prosta szarlotka z jabłkami ale najlepsza.

    Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

    Ciasto

  • mąka pszenna – 450 g
  •  masło – 300 g
  • cukier kryształ – 220 g
  • żółtka – 3-4 sztuki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • kwaśna gęsta śmietana – 2-3 łyżki

    Jabłka

  • jabłka – 2 kg
  • masło – 2 łyżki
  • kasza manna – 3/4 szklanki
  • cynamon – do smaku
  • cukier – do smaku
  • galaretka cytrynowa – 1 opakowanie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka (najlepsze- szara reneta) obrać, pozbawić je gniazd nasiennych, można jabłka pokroić w plasterki, zetrzeć na tarce. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą i rozsmażyć. Do jabłek dodać masło i cukier kryształ do smaku, cynamon,  wymieszać, następnie dodać kaszę mannę i całość zagotować.

Jabłka zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, całość dokładnie wyrobić.

Ciasto podzielić na dwie nierówne części, większą i mniejszą.

Rozwałkować ciasto (większe) i przełożyć go do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć wysoko.

Ciasto posypać kaszą manną tak ok. 2 łyżki na to wyłożyć przestudzone jabłka.

Z pozostałego ciasta powycinać paseczki  i ułożyć na jabłkach, można również ciasto wcześnie schłodzić i zetrzeć później na jabłka jako kruszonka.

Całość piec 50-60 min. w temp. 150-180 °C.

Na koniec posypać cukrem pudrem.

szarlotka2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź do Szarlotka

  1. Daria pisze:

    Bardzo dobre ciasto! Przypadkiem wsypałam więcej cynamonu ale to tylko wyostrzyło smak, rewelacja.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *