Zapiekane pulpety w sosie pomidorowym na kapuście

pulpety zapiekane krok po kroku

Danie ala zapiekanka, połączenie pulpetów, słodkiej kapusty i sosu pomidorowego, całość zapieczona z serem żółtym.

SKŁADNIKI

Pulpety

  • mięso mielone (pierś z indyka) – ok. 1kg
  • cebula – 1 mała sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • bułka pszenna – 1 sztuka
  • jajko – 1 sztuka
  • sól, pieprz – do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kapusta

  • kapusta słodka – 1/2 główki
  • cebula – 1 sztuka
  • przyprawa uniwersalna: kucharek lub sól – 1 łyżeczka
  • sól, masło

Sos pomidorowy

  • pomidory w puszce całe lub kawałki – 1 puszka
  • woda – 1/2 szklanki
  • przecier pomidorowy – 2 łyżeczki
  • bazylia suszona lub świeża – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, – do smaku
  • cebula – 1 sztuka

Dodatkowo

  • ser żółty – 150 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i tylko połówkę drobno zszatkować. Wodę z jarzynką zagotować i wrzucić kapustę na gotującą się wodę, pogotować przez chwile aż kapusta delikatnie zmięknie, następnie odcedzić ją na durszlak.

Cebule podsmażyć na maśle, aż się zrumieni dodać kapustę i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą.

Kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso zmielić prze maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem, odciśniętą bułką. Do zmielonego mięsa dodać jajko, sól, pieprz . Całość dokładnie wymieszać i uformować kotlety jednakowej wielkości. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na patelni. Zrumienione kotlety przełożyć na kapustę.

Pomidory z puszki zmiksować. Cebulę pokroić w drobną kostkę podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać zmiksowane pomidory, wodę, przecier. Całość delikatnie zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku, na koniec dodać bazylię suszoną lub świeżą.

Gotowym sosem zalać pulpety i wstawić do piekarnika, piec około 30-40 min. pod koniec pieczenia całość posypać żółtym serem i zapiec.

pulpety zapiekane

Danie ala zapiekanka, połączenie pulpetów, słodkiej kapusty i sosu pomidorowego, całość zapieczona z serem żółtym.

Składniki

Pulpety
mięso mielone (pierś z indyka) – ok. 1kg
cebula – 1 mała sztuka
czosnek – 1 ząbek
bułka pszenna – 1 sztuka
jajko – 1 sztuka
sól, pieprz – do smaku
bułka tarta –
olej do smażenia –
Kapusta
kapusta słodka – 1/2 główki
cebula – 1 sztuka
przyprawa uniwersalna: kucharek lub sól – 1 łyżeczka
sól, masło –
Sos pomidorowy
pomidory w puszce całe lub kawałki – 1 puszka
woda – 1/2 szklanki
przecier pomidorowy – 2 łyżeczki
bazylia suszona lub świeża – 1 łyżeczka
sól, pieprz, – do smaku
cebula – 1 sztuka
Dodatkowo
ser żółty – 150 g

Sposób przygotowania

Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i tylko połówkę drobno zszatkować. Wodę z jarzynką zagotować i wrzucić kapustę na gotującą się wodę, pogotować przez chwile aż kapusta delikatnie zmięknie, następnie odcedzić ją na durszlak.

Cebule podsmażyć na maśle, aż się zrumieni dodać kapustę i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą.

Kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso zmielić prze maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem, odciśniętą bułką. Do zmielonego mięsa dodać jajko, sól, pieprz . Całość dokładnie wymieszać i uformować kotlety jednakowej wielkości. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na patelni. Zrumienione kotlety przełożyć na kapustę.

Pomidory z puszki zmiksować. Cebulę pokroić w drobną kostkę podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać zmiksowane pomidory, wodę, przecier. Całość delikatnie zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku, na koniec dodać bazylię suszoną lub świeżą.

Gotowym sosem zalać pulpety i wstawić do piekarnika, piec około 30-40 min. pod koniec pieczenia całość posypać żółtym serem i zapiec.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *