Danie ala zapiekanka, połączenie pulpetów, słodkiej kapusty i sosu pomidorowego, całość zapieczona z serem żółtym.
SKŁADNIKI
Pulpety
- mięso mielone (pierś z indyka) – ok. 1kg
- cebula – 1 mała sztuka
- czosnek – 1 ząbek
- bułka pszenna – 1 sztuka
- jajko – 1 sztuka
- sól, pieprz – do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kapusta
- kapusta słodka – 1/2 główki
- cebula – 1 sztuka
- przyprawa uniwersalna: kucharek lub sól – 1 łyżeczka
- sól, masło
Sos pomidorowy
- pomidory w puszce całe lub kawałki – 1 puszka
- woda – 1/2 szklanki
- przecier pomidorowy – 2 łyżeczki
- bazylia suszona lub świeża – 1 łyżeczka
- sól, pieprz, – do smaku
- cebula – 1 sztuka
Dodatkowo
- ser żółty – 150 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i tylko połówkę drobno zszatkować. Wodę z jarzynką zagotować i wrzucić kapustę na gotującą się wodę, pogotować przez chwile aż kapusta delikatnie zmięknie, następnie odcedzić ją na durszlak.
Cebule podsmażyć na maśle, aż się zrumieni dodać kapustę i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą.
Kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso zmielić prze maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem, odciśniętą bułką. Do zmielonego mięsa dodać jajko, sól, pieprz . Całość dokładnie wymieszać i uformować kotlety jednakowej wielkości. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na patelni. Zrumienione kotlety przełożyć na kapustę.
Pomidory z puszki zmiksować. Cebulę pokroić w drobną kostkę podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać zmiksowane pomidory, wodę, przecier. Całość delikatnie zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku, na koniec dodać bazylię suszoną lub świeżą.
Gotowym sosem zalać pulpety i wstawić do piekarnika, piec około 30-40 min. pod koniec pieczenia całość posypać żółtym serem i zapiec.
Danie ala zapiekanka, połączenie pulpetów, słodkiej kapusty i sosu pomidorowego, całość zapieczona z serem żółtym.
Składniki
Pulpety
mięso mielone (pierś z indyka) – ok. 1kg
cebula – 1 mała sztuka
czosnek – 1 ząbek
bułka pszenna – 1 sztuka
jajko – 1 sztuka
sól, pieprz – do smaku
bułka tarta –
olej do smażenia –
Kapusta
kapusta słodka – 1/2 główki
cebula – 1 sztuka
przyprawa uniwersalna: kucharek lub sól – 1 łyżeczka
sól, masło –
Sos pomidorowy
pomidory w puszce całe lub kawałki – 1 puszka
woda – 1/2 szklanki
przecier pomidorowy – 2 łyżeczki
bazylia suszona lub świeża – 1 łyżeczka
sól, pieprz, – do smaku
cebula – 1 sztuka
Dodatkowo
ser żółty – 150 g
Sposób przygotowania
Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i tylko połówkę drobno zszatkować. Wodę z jarzynką zagotować i wrzucić kapustę na gotującą się wodę, pogotować przez chwile aż kapusta delikatnie zmięknie, następnie odcedzić ją na durszlak.
Cebule podsmażyć na maśle, aż się zrumieni dodać kapustę i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą.
Kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso zmielić prze maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem, odciśniętą bułką. Do zmielonego mięsa dodać jajko, sól, pieprz . Całość dokładnie wymieszać i uformować kotlety jednakowej wielkości. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na patelni. Zrumienione kotlety przełożyć na kapustę.
Pomidory z puszki zmiksować. Cebulę pokroić w drobną kostkę podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać zmiksowane pomidory, wodę, przecier. Całość delikatnie zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku, na koniec dodać bazylię suszoną lub świeżą.
Gotowym sosem zalać pulpety i wstawić do piekarnika, piec około 30-40 min. pod koniec pieczenia całość posypać żółtym serem i zapiec.