Przepisów na ciasto na pierogi jest tyle ile gospodyń, kucharzy. Każdy dysponuje swoim sprawdzonym przepisem. Według mnie podstawowy, najprostszy i smaczny przepis na ciasto na pierogi jest z mąki pszennej, niewielkiej ilości wody, soli i oliwy z oliwek.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 1 kg
- letnia woda – 3/4 litra
- jajka – 1 sztuka
- sól – 1 łyżeczka
- olej lub oliwa z oliwek – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, uformować kopczyk, zrobić delikatne wgłębienie do którego wbić jajko (można dodać samo żółtko aby ciasto było żółte), dodać sól i oliwę z oliwek (aby ciasto nie wysychało). Używając noża wlewać pomału wodę i zarabiać ciasto nożem. Następnie ciasto zagnieść rękami. Ciasto nie może być za twarde ani za luźne.