Ciasto na pierogi

ciasto na pierogi

Przepisów na ciasto na pierogi jest tyle ile gospodyń, kucharzy. Każdy dysponuje swoim sprawdzonym przepisem. Według mnie podstawowy, najprostszy i smaczny przepis na ciasto na pierogi jest z mąki pszennej, niewielkiej ilości wody, soli i oliwy z oliwek.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 1 kg
  • letnia woda – 3/4 litra
  •  jajka – 1 sztuka
  •  sól – 1 łyżeczka
  • olej lub oliwa z oliwek – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, uformować kopczyk, zrobić delikatne wgłębienie do którego wbić jajko (można dodać samo żółtko aby ciasto było żółte), dodać sól i oliwę z oliwek (aby ciasto nie wysychało). Używając noża wlewać pomału wodę i zarabiać ciasto nożem. Następnie ciasto zagnieść rękami. Ciasto nie może być za twarde ani za luźne.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ulubione i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *