Kolejny pomysł na urozmaicenie pospolitego kotleta schabowego.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- schab bez kości – 1/2 kg
- ser żółty twardy – 150 g
- bułka tarta – 200 g
- jajka – 2-3 sztuki
- sól, pieprz do smaku
- musztarda
- tłuszcz do smażenia
- woreczek foliowy, folia spożywcza
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Schab pokroić na kotlety.
Do rozbijania kotletów używam foli spożywczej lub reklamówki tak aby nic się nie brudziło i mięso ”nie fruwało w powietrzu”.
Kotleta owinąć w folię i rozbić nie za cienko, ale nie mogą być grube.
Rozbite kotlety posmarować cienko musztardą, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
Ser żółty twardy można zetrzeć na tarce na grubych oczkach i ułożyć na środku kotleta lub pokroić na paski i położyć na kotlecie. Kotlety zwinąć w roladkę tylko pamiętać o tym aby jak najwięcej mięsa, rogów zwinąć do wewnątrz tak aby zablokować możliwość wypłynięcia sera.
Jajko rozbić na miseczkę i roztrzepać, na drugą miskę wysypać bułkę tartą.
Roladki panierować w jajku i bułce z obu stron i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
Następnie kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, brytfanki przykryć folia aluminiowa i wstawić do piekarnika. Piec do momentu aż mięso będzie miękkie, sprawdzać miękkość wykałaczką, widelcem.