Kotlety schabowe z serem żółtym

kotlety schabowe z serem jak zrobic

Kolejny pomysł na urozmaicenie pospolitego kotleta schabowego.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • schab bez kości – 1/2 kg
  • ser żółty twardy – 150 g
  • bułka tarta – 200 g
  • jajka – 2-3 sztuki
  • sól, pieprz do smaku
  • musztarda
  • tłuszcz do smażenia
  • woreczek foliowy, folia spożywcza

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Schab pokroić na kotlety.

Do rozbijania kotletów używam foli spożywczej lub reklamówki tak aby nic się nie brudziło i mięso ”nie fruwało w powietrzu”.

Kotleta owinąć w folię i rozbić nie za cienko, ale nie mogą być grube.

Rozbite kotlety posmarować cienko musztardą, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.

Ser żółty twardy można zetrzeć na tarce na grubych oczkach i ułożyć na środku kotleta lub pokroić na paski i położyć na kotlecie. Kotlety zwinąć w roladkę tylko pamiętać o tym aby jak najwięcej mięsa, rogów zwinąć do wewnątrz tak aby zablokować możliwość wypłynięcia sera.

Jajko rozbić na miseczkę i roztrzepać, na drugą miskę wysypać bułkę tartą.

Roladki panierować w jajku i bułce z obu stron i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

Następnie kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, brytfanki przykryć folia aluminiowa i wstawić do piekarnika. Piec do momentu aż mięso będzie miękkie, sprawdzać miękkość wykałaczką, widelcem.

kotlety schabowe z serem ziemniakami i kapustą

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *